Haber

Basketbolun efsane ismi Yalçın Granit, ölümünün 3’üncü yılında anıldı

Türk basketbolunun efsane ismi Yalçın Granit, ölümünün 3’üncü yılında anılıyor.

17 Eylül 1932’de İstanbul’da doğan ve babasını küçük yaşta kaybeden Yalçın Granit, ortaokul ve liseyi o dönemde Fatih’te faaliyet gösteren Darüşşafaka Lisesi’nde okudu. Basketbola öğrencilik yıllarında başlayan ve basketbolun okulda yaygınlaşmasına değerli katkılarda bulunan Granit, 1949 yılında liseden mezun oldu.

Granit, kısa süreli aktif spor kariyerinde birçok başarıya imza attı ve Türk basketbol tarihine adını altın harflerle yazdı.

Darüşşafaka ve Galatasaray’ın basketbol tarihinde önemli bir yeri var

Türk basketbolunun önemli isimlerinden biri olan ve Avrupa deneyimine sahip olan Granit, Darüşşafaka ve Galatasaray’ın basketbol tarihinde değerli bir yere sahiptir.

Darüşşafaka’da eğitim gören Yalçın Granit, bu kurumda basketbol kulübünün kurulmasına öncülük etti. Galatasaray’da da forma giyen Granit, sarı-kırmızılı takımın 1950’li yıllarda elde ettiği “Yenilmez Armada” şampiyonluğundaki önemli ismiydi. Granit, 25 yaşına kadar oynadığı basketbolda kulüp takımlarındaki başarısını Milli Takım’a da yansıttı.

Milli takımla 3 Avrupa şampiyonluğu yaşayan ve gol kralı olan Granit, 1952 Helsinki Olimpiyat Oyunları’nda da ay yıldızlı formayı giymişti.

Ali Sami Yen sayesinde Galatasaray’la tanıştı

Yalçın Granit de efsanelerinden biri haline geldiği Galatasaray’la ilginç bir şekilde tanıştı.

Darüşşafaka’daki eğitimini tamamladıktan sonra 17 yaşında Ankara’daki Mülkiye’den teklif alan Granit, Galatasaray Kulübü’nün kurucusu Ali Sami Yen sayesinde İstanbul’da kaldı.

Mülkiye’nin 90 liralık burs teklifini kabul eden Granit, Anadolu Ajansı’na verdiği röportajda Galatasaray’daki kalış hikayesini şöyle anlattı:

“Turgut Atakol beyefendiye ‘Bu çocuk basketbola meraklı, İstanbul’da kalmasını istiyorum. Mülkiye’den 90 lira burs aldı, gidiyor’ dedi. Beyefendi bir an durdu ve ‘Sana 100 lira versek İstanbul’da kalır mısın?’ dedi. ” teklifini yaptı. Aslında İstanbul’da kalmayı çok istiyordum ve Galatasaray’da kaldım. Kapıdan çıkıp Turgut abimize ‘Kim bu beyefendi?’ diye sorduk. Söyledim. ‘Ali Sami Yen’ dedi. Devlet memuru bana 90 lira burs verdi. Beyefendi bana 100 lira verdi ve onun sayesinde Galatasaray’la tanıştım.”

Galatasaray’la 5 şampiyonluk

Yalçın Granit, toplamda 9 sezon forma giydiği Galatasaray’da 5 şampiyonluk elde etti.

1948-1955 yılları arasında “Yenilmez Armada” adlı takımla 4 şampiyonluk kazanan Granit, Fransa’da bir yıllık tecrübenin ardından 1955-1956 sezonunda Galatasaray’da forma giydi. Granit o sezon beşinci şampiyonluğunu kazandı ve 25 yaşında basketbolu bıraktı.

Avrupa’da forma giyen ilk Türk basketbolcu

1952 Helsinki Olimpiyat Oyunları’nda dünya basketbolunu vitrine çıkaran Granit, Fransa’ya giderek Avrupa’ya transfer olan ilk Türk basketbolcu oldu.

Fransız basketbolunun bir numaralı ismi olarak kabul edilen ve daha sonra FIBA ​​Başkanlığı görevini yürütecek olan Robert Busnel’in dikkatini çeken Granit, 1955 yılında Fransa’ya gitti. Bir yıl boyunca Fransa’da Racing Club Paris’te forma giyen Granit, Aynı zamanda Busnel’in asistanı olarak görev yaptı ve Fransız gençlerine basketbol dersleri verdi.

Granit, Fransa ile ilgili anılarını şöyle dile getirdi:

“Robert Busnel beni daha basketbol oynamadan Fransa’nın her şehrine götürdü. Allah’tan gelen yetenek sayesinde şut atarken bileğim çok yumuşaktı. Şut attığımda elimdeki dört parmak yere doğru işaret ediyor. Ancak başparmağın da yeri göstermesi gerekiyor. Robert Busnel beni Fransa’ya götürdü.” “Beni ülkenin bütün şehirlerini gezdirdi ve elimi gösterdi. Beni iyi bir oyuncu olarak tanıttığını sanıyordum. Ancak bileğimin şeklini ve elimin özelliklerini göstermek için beni Fransa’da gezdirdi. çekim.”

Üniversite için 25 yaşında basketbolu bıraktı

Basketbol kariyeri boyunca elde ettiği başarılarla Türk basketbolunun değerli isimleri arasında yer alan Granit, erken bir dönem sayılabilecek 25 yaşında aktif oyunculuk kariyerine son verdi.

Oyunculuğun yanı sıra akademik kariyeri de olan Yalçın Granit, İstanbul Üniversitesi Jeoloji Bölümü’nden mezun oldu. Akademik kariyerini üniversitede basketbol oynarken sürdüren Granit, üniversite hayatına daha fazla konsantre olabilmek için oyunculuk kariyerini erken yaşta tamamladı.

Baş antrenörlük kariyeri

Aktif basketbolu erken yaşta bırakan Granit, kurucularından olduğu Darüşşafaka’nın yanı sıra Galatasaray, Beyoğluspor, İTÜ ve Eczacıbaşı’nda başantrenör olarak görev yaptı.

Yalçın Granit, 1959-1960 döneminde Darüşşafaka’ya ilk İstanbul Ligi şampiyonluğunu getirdi. Granit, 1964’te Galatasaray’ın başına geçerek efsane oldu. Sarı-kırmızılılarda 1964-1965 ve 1967-1968 sezonlarında görev yapan Granit, 1971-1974’te Eczacıbaşı’nın teknik direktörü oldu. Granit, şampiyonluklarla dolu bir döneme damgasını vuran İTÜ ve Eczacıbaşı’nın temellerini atan kişi olarak tarihe geçti.

Granit, 1961-1962’de kısa bir süre A Milli Basketbol Takımı’nın başkanlığını da yaptı. Yalçın Granit, 1984 yılında Galatasaray Basketbol Şubesi’nin teknik direktörü oldu. Burada yaptığı çalışmaların karşılığını kısa sürede aldı ve sarı-kırmızılılar, 2 yıl üst üste şampiyonluğa ulaştı.

Efsane isim daha sonra Türkiye Basketbol Federasyonu ve Galatasaray’da yöneticilik görevlerinde bulundu.

Bir dönem spor yazarlığı da yapan Granit’in hayatı birçok basketbol kitabına konu oldu.

Galatasaray’da basketbolun kapatılması engellendi

Yalçın Granit, lider Özhan Canaydın döneminde Galatasaray’ın basketbol şubesinin kapatılmasını engelledi.

Granit o dönemi anlatırken şu ifadeleri kullandı:

“Özhan Canaydın ve F.Bahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım basketbol şubelerini kapatma kararı aldılar. Daha sonra Özhan benimle konuşunca bu fikrinden vazgeçti. O dönem şubenin kapanmaması için büyük sorumluluk üstlendim. Bilemezsiniz. ne sıkıntılar yaşadım, düşünün, maç yayınlarından bile para alamıyorduk.”

Jersey Ayhan Şahenk Sporsalonda asılı

Darüşşafaka basketbolunun kurucularından Yalçın Granit’in dev forması Ayhan Şahenk Spor Salonu’nda asılı.

Darüşşafaka Kulübü, 2014 yılında Granit’in 4 numaralı formasını törenle emekliye ayırarak Ayhan Şahenk Spor Salonu’na astı.

Yalçın Granit, 1 Kasım 2020’de 88 yaşında vefat etti.

kavaklidere-haber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu