Ekonomi

Karbon Yakalama Teknolojileri 2030 Yılına Kadar Kömür Santrallerinde Aktif Olacak

KÖMÜRDER Lideri Dr. Hasan Hüseyin Erdoğan: “2022 yılında 100 milyon ton yerli kömür üretim rekorumuzu çok daha yukarılara taşıdık. Karbon yakalama teknolojilerini kullanarak üretim yapan yerli kömür santrallerini 2030 yılına kadar sisteme dahil etmeyi planlıyoruz.”

Türkiye Kömür Üreticileri Derneği (KÖMÜRDER) tarafından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın desteğiyle düzenleniyor. 4. Pak Kömür Teknolojileri Zirvesi (IV. Temiz Kömür Teknolojileri Zirvesi – CCTS) 24 Nisan Pazartesi günü Ankara’da başladı. Türkiye’de kömür sektörünün en kapsamlı toplantısında, yerli ve yabancı uzmanlar iki gün boyunca kömürün gelecek vizyonunu belirleyecek politikaları tartışıyor.

Saf kömür teknolojileri, Enerji Yüzyılının vizyonuna damgasını vuracak

4. Pak Kömür Teknolojileri Zirvesi açılış konuşması Türkiye Kömür Üreticileri Derneği (KÖMÜRDER) Yürütme Kurulu Başkanı Dr. Hasan Hüseyin Erdoğan “Türk Yüzyılının elektrik alanındaki en büyük değişim ve dönüşümlerinden biri kesinlikle saf kömür teknolojileri ile olacaktır. Madencilikte dışa bağımlılığı azaltacak yerli kömür, ‘Türkiye’nin Yüzyılı, Enerjinin Yüzyılı’ anlayışımızla; Bilim, teknoloji, Ar-Ge ve inovasyonu bir araya getirerek bu alanda fark yaratan bir ülke olma yolunda hızla ilerliyoruz. 2023 yılında madencilik sektörümüzün gayri safi yurtiçi hasıla ve yerli kömür üretimi içindeki payını istikrarlı ve çevreye uyumlu bir biçimde artırmayı hedefliyoruz.”

Temiz Kömür Teknolojileri Tepesi, kesimin geleceğine ışık tutacak

Kömürün klasik kullanım alanlarını ileri teknoloji ile dönüştürerek üretimdeki pazar payını artırmayı planladıklarını belirten Dr. Hasan Hüseyin Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: 4. Temiz Kömür Teknolojileri Zirvesiiçinde   Kömürün sektördeki rolünden küresel piyasaların değerlendirilmesine, iş sağlığı ve güvenliğinden Paris İklim Anlaşması sonrası Türkiye’de kömür üretim ve tüketimindeki dönüşümlere kadar pek çok önemli konuyu alanının uzmanlarıyla birlikte tartışacağız. Yerli kömürün geleceğine hep birlikte ışık tutacağız.”

2030 yılına kadar temiz kömür teknolojilerini sisteme dahil edeceğiz

KÖMÜRDER Lider: “Ülkemiz yaklaşık 21 milyar ton kömür rezerviyle büyük bir potansiyele sahip. 2015 yılında yerli kömür üretimimiz yaklaşık 60 milyon ton olarak gerçekleşti. 2018 yılında 100 milyon ton yerli kömür üretim rekoru kırdık. 2022 yılında üretimimizin 100 milyon tonu geçeceğini varsayıyoruz. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımızın çabalarıyla hazırlanan Türkiye Milli Güç Planı kapsamında yerli kömür üreticileri olarak karbon yakalama teknolojilerini kullanarak üretim yapan yerli kömür santrallerini sisteme dahil etmeyi planlıyoruz. Üreteceğimiz yerli kömür ile hem saf kömürün gücünü artıracağız hem de ekonomik büyümeye destek olacağız” dedi.

Yenilenebilir enerji kaynakları kömür gücüyle çalıştırılabilir

Yenilenebilir enerji kurulu gücü payında fosil yakıtların büyük bir değer taşıdığının bilindiğini anlatan Erdoğan, yenilenebilir enerji kaynaklarının payını artırmak ve sisteme entegrasyonunu sağlamak için her zaman kömüre ihtiyaç olduğuna dikkat çekti. Erdoğan, kömüre dayalı termik santrallerde yeterli yeri olan üreticilerin tarlalarına güneş enerjisi santrali kurduklarını da ifade etti.

İş sağlığı ve güvenliği her zaman birinci önceliğimizdir

Temel amaçlarının teknolojik gelişmelere ayak uydurmak ve iş sağlığı ve güvenliği alanındaki çalışmaları başarılı bir şekilde yürütmek olduğunu vurgulayan KÖMÜRDER Lider, sözlerini şöyle sürdürdü: “Madencilerimizin güvenliği her zaman önceliğimiz oldu ve olmaya da devam edecek. . Kömür madenciliğinin meşakkatli bir iş olduğunun ve çok riskli bir sektör olduğunun bilincindeyiz. Bu konudaki çalışmalarımızı hassasiyetle yürütüyoruz.”

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu