Sağlık

Kalça Protezi Ameliyatı Hakkında En Sık Sorulan 6 Soru

Kalça protezi Türkiye’de en sık yapılan ameliyatlardan biridir. Ortopedi Uzmanı Prof.Drb. Selami Çakmak kalça protezi tedavisi ile ilgili soruları yanıtladı.

Çorap ve ayakkabı giymekte zorlanmak… Merdiven çıkarken tırabzanlara tutunarak takviye almak… Yürümek, hatta oturmak gibi kolay hareketlerde dahi zorlanmak… En çok yük bindiren kalça eklemlerinden biri Vücudumuzun yatak eklemleri, çeşitli sebeplerden dolayı zarar görebilir. Sonuç olarak ağrı, hareket kısıtlılığı ve kilitlenme hissi yaşam kalitesini önemli ölçüde düşürebilir. Eklemlerde gelişen problemler ilaçlar, fizik tedavi ve koltuk değneği gibi yürümeyi destekleyen cihazlar ile analiz edilebilse de bazen problem devam edebilmektedir. Bu noktada ‘kalça protezi’ ameliyatı gündeme gelmektedir. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Selami Çakmak, günümüzde kalça protezi ameliyatlarının çok özverili ve etkin bir şekilde yapıldığına dikkat çekerek, “Son yıllarda gelişen teknolojiler sayesinde kullanılan protezlerin kalitesi oldukça arttı. Artık protezler vücuda çok daha kolay uyum sağlayarak kullanım ömürlerini uzatmaktadır. Ameliyattan sonra hastalar ağrısız hareket etme imkanını yeniden kazanabiliyor ve yürüyerek hastaneden çıkabiliyor.” diyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Selami Çakmak, kalça protezi ameliyatı hakkında en sık sorulan soruları yanıtladı; değerli teklifler ve uyarılarda bulundu.

Kalça protezi ameliyatı ne zaman gündeme gelir?

Kalça ağrısı kişinin günlük aktivitelerini etkiliyorsa, çömelme, oturma ve ayakta durma fonksiyonlarında ağrıya neden oluyorsa, ağrı istirahatte bile devam ediyorsa, eklem hareketleri kısıtlanmaya başlamışsa ve hareket giderek zorlaşıyorsa, ağrı varsa ilaçlara ve baston gibi yürüme yardımcılarına rağmen azalmaz, kalça ağrısı azalmaz. protez ameliyatı.

Protez genç yaş grubuna da uygulanıyor mu?

Kalça protezi ameliyatı çoğunlukla 50 ile 80 yaş arasındaki bireylere yapılsa da bu ameliyat için kesin bir yaş aralığı yoktur. Hastanın ağrısının şiddeti ve   Engellilik kimlere protez takılması gerektiğini belirleyen ana kriterdir. Bu nedenle kalça protezi her yaştan insana yapılabilir. Örneğin çocukluktan beri romatizmal bir hastalığı olan ve kalça ekleminde erken hasar görmüş 20’li yaşlardaki gençlere uygulanabilir. Aynı zamanda fazla kilolu olmak da protez ameliyatına engel değildir. Elbette protez ameliyatından önce kilo vermek istenir; Çünkü çok fazla ağırlık protez üzerinde yıllar içinde gelişebilen ve protezin ömrünü kısaltabilen aşınmalara neden olabilir.

Kalça protezi ameliyatı güvenli bir yol mu?

Kalça protezi ameliyatı, kalça ve kasıktaki ağrıların giderilmesi, kalçanın hareket açıklığının arttırılması ve normal günlük hayata dönüş için güvenilir ve etkili bir yöntemdir. Son yıllarda gelişen teknolojiler sayesinde protez kalitesinin artması; Vücuttaki uyumlarının kademeli olarak artarak kullanım ömürlerinin uzamasını sağlar. Modern ameliyathanelerin kullanıma girmesi, gelişen yeni cerrahi formüller, enfeksiyonu önleyen antibiyotik tedavileri ve kan akışını sağlayan yeni ilaçlar ile kalça protezi ameliyatı sonrası hasta konforu en üst düzeye ulaşmıştır.

Kalça protezi ameliyatı nasıl yapılır?

Kalça protezi ameliyatında yıpranmış ve yıpranmış kıkırdak eklem yüzeyleri vücuttan çıkarıldıktan sonra çıkartılır. Yerine protez konularak kalça ekleminin ağrısız ve sınırsız hareketi sağlanır. Uyluk kemiği içindeki kanala yerleştirilen saplı bir protez ve pelvisteki yuvasına yerleştirilen proteze uygun bir çanak yerleştirilir. Bu protezlerin malzemeleri vücut ile uyumlu olup kullanım ömrü vücutta ve fonksiyonda kalacak şekilde ayarlanmaktadır.

Protez sonrası spor yapmak sakıncalı mıdır?

Kalça protezi ameliyatından sonra hangi aktivitelerin yapılabileceğinin bilincinde olmak son derece değerlidir. Protezlerin kemikle olan uyumunda ve sonrasında protezlerin ortasındaki hareketli kısımda yıllar geçtikçe minimal aşınmalar olabilir. Fazla aktivite ve fazla kilo alımı ile bu aşınmalar daha fazla meydana gelir ve böylece protezin ömrü kısalır. Bu nedenle yürüme, yüzme, bisiklete binme, doğa yürüyüşleri ve dans gibi düşük etkili aktiviteler yapılırken, koşma veya zıplama gibi yüksek etkili aktivitelerden kaçınılması önerilir.

Günlük hayatta nelere dikkat edilmelidir?

Hastalar ameliyattan sonra koltuk değneği, yürüteç ya da baston yardımıyla yürüyebilecek olsa da ameliyattan sonraki 3-4 hafta günlük işlerinde (yemek, banyo, alışveriş vb.) yardımcı olacak birine ihtiyaç duyacaktır. Taburcu olduktan sonraki sürecin rahat geçmesi için bazı önlemler almakta fayda olabilir. Örneğin, banyo ve tuvalete yerleştirilebilen ve tutunmak için kullanılan emniyet kulpları, klozet içinde rahat oturmayı kolaylaştıran klozet yükselticileri, ayakkabı giyerken kalça eklemini fazla bükülmekten koruyan uzun ayakkabı çekecekleri bunlardan bazılarıdır. bunların. Yine yürürken ayağın sıkışabileceği halının kenarlarını ve elektrik tellerini ortadan kaldırmak da değerlidir. (BSHA)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu