Ekonomi

GSM şirketlerine deprem soruşturması

Afet bölgesindeki kesintiler kamuoyunda büyük tepki çekerken, bu süreçte yaşanan aksaklıklar nedeniyle GSM şirketleri hakkında soruşturma başlatıldı.

Habertürk Muharriri Kemal Öztürk, Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan ile görüştüğünü ve Sayan’ın 14 Şubat’ta üç GSM şirketi Turkcell, Türk Telekom ve Vodafone hakkında soruşturma açıldığını belirttiğini yazdı. Görüşmede Sayan, soruşturma sonucunda bu şirketler hakkında gerekli işlemlerin yapılacağını da söyledi.

Bilgi Teknolojileri ve İrtibat Kurumu (BTK) da söz konusu soruşturmanın açıldığını doğruladı.

Firmaların yatırımları azalırken, afet yönetiminde fiyasko yaşandı.

Depremin olduğu ilk kritik saatlerde yaşanan bağlantının kesilmesi, yardım ve arama kurtarma çalışmalarında büyük aksamalara neden oldu. Deprem riski konusunda yeterli araştırma yapılmadan binalara kurulan baz istasyonlarının değerli bir çoğunluğu binaların çökmesi nedeniyle kullanılamaz hale gelirken, sonradan getirilen portatif istasyonlar ise elektrik temininde yaşanan sorunlar nedeniyle yeterli kapasiteye ulaşamadı.

Afet yönetimindeki aksamalar GSM şirketlerini kamuoyunun gündemine taşırken, şirketlerin finansal sonuçları yatırımların fiilen gerilediğine işaret etti.

Türkiye’de halka açık olan Turkcell ve Türk Telekom’un finansal sonuçlarına göre, şirketlerin son yıllardaki yatırım harcamalarındaki artış büyük ölçüde enflasyonun gerisinde kaldı.

Türk Telekom’un finansal sonuçlarına göre şirketin 2022 yılı yatırım harcaması 14 milyar TL olarak kaydedildi. 2021 yılında şirketin sermaye harcaması 8,7 milyar olarak kaydedildi. Bu veriler dikkate alındığında şirketin 2022 yılında yatırım harcamalarını yıllık %61,4 oranında artırdığı görüldü. Bu artış, 2022 yılında kaydedilen yüzde 64,27’lik yıllık enflasyonun gerisinde kaldı. 2022.

Benzer bir tablo Türk Telekom’un 2021 yatırım performansında da gözlendi. Şirketin 2021 yılında yatırım harcamalarındaki artış yüzde 24,6 ile yüzde 36,08 olan enflasyonun gerisinde kaldı.

Şirketin geçmiş yıllardaki performansına bakıldığında ise yatırım harcamalarının 2017 ve 2018 yıllarında nominal olarak azaldığı görüldü. 2017 yılında şirketin yatırım harcamaları yüzde 9,5; 2018’de yüzde 3,8 düştü.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu