Yaşam

Anlamlarını Kimse Çözemez! Tarih Kadar Eski Olmasına Rağmen Hala Çözülemeyen 8 Gizemli Şifre

Tarih artık çözülmemiş gizemli kodlarla dolu. Yüzyıllar önce yaşamış ve artık dilini kimsenin bilmediği kavimlerin örtülü sırları, aslında şifreyi çözemediğimiz için gözlerimizin önünde yatmaya devam ediyor. Faili meçhul cinayetlerden, gizemli hazinelerin şifrelerine ve ortaçağ büyücülerinin gizemli defterlerine kadar, henüz kimsenin çözemediği pek çok şifre var. Kriptologların bile kafasını karıştıran bu şifrelere ve haklarındaki ipuçlarına bir göz atalım. ?

Kaynak:https://www.mentalfloss.com/posts/unc…

1. Rapa Nui Rongorongo dil tabletleri

1860’ların başında akıncılar, şimdi Paskalya Adası olarak bilinen Rapa Nui adasına saldırdılar ve Peru’da köleleştirilmiş personel olarak kullanılmak üzere yüzlerce yerliyi kaçırdılar. Bu baskınlarla bir zamanlar Rapa Nuilerin kullandığı hiyeroglif dil olan Rongorongo hakkındaki son bilgi kaynağının da ortadan kaybolduğu söylendi. Ama görünüşe göre bu hatasız değil.

Rongorongo dilinin kurtarılan tabletlerinde ne yazıldığı hala bilinmiyor.

20. yüzyılın başında, adadaki Avrupalı ​​bir rahip, Rongorongo eserlerinin asla yok edilmediğini, ancak adanın birçok mağarasında ve lav tüplerinde tutulduğunu iddia etti.

100 yılı aşkın bir süredir insanlar içlerindeki çeşitli sembolleri deşifre etmeye çalışıyorlar. Bazı semboller insan veya hayvan formlarını temsil ederken, diğerleri soyut hallerdir. Hiç kimse metinlerin tam çevirisini ortaya çıkaramadı. Senaryolar, uzaylılar ve kayıp kıtalar hakkında fantastik fikirlere dönüşmeye devam ediyor. Ne yazdığı hala bir muamma.

2. Beale şifreleri

Maceracı Thomas J. Beale milyarlarca dolar değerinde altın ve gümüş keşfettikten sonra bu hazineyi Bedford, Virginia’ya gömdü. Hazineye ulaşmak için tek yapmanız gereken bu kodu çözmekti.

Şifre asla çözülmedi ve hazinenin çalındığı veya hiç var olmadığı yönünde tartışmalar çıktı. Üstelik Beale’in söyledikleri de örtüşmüyordu. Bunların kelamda kullanılmasına dair bazı tarihi ayrıntılar sorgulandı. Örneğin, Beale’in varsayılan gümüş ve altın keşfi, diğer değerli metal keşifleri için bilinen zaman çizelgeleriyle uyuşmuyor gibi görünüyor. İnsanlar, hazinenin kendisi bir aldatmaca olsa bile şifrelerin deşifre edilmesi gereken bir miras olduğuna inanıyor.

3. Voynich el yazması

Adını 1912’de satın alan Polonyalı bir antikacıdan alan Voynich El Yazması, hiçbir zaman çözülememiş sırlarla dolu bir kitap.

Wilfrid Voynich, el yazmasını 20. yüzyılın başlarında satın aldıktan sonra, kaynağı hakkında gizlilik yemini ettiğini iddia etti. Muhtemelen Voynich, kitabı John Dee veya Roma İmparatoru II adlı bir astrologdan ödünç almıştır. Rudolf ile bir bağlantısı olduğu düşünülüyor.

Sayfalar, bitki benzeri resimlerle ve görünüşte bilimsel veya ‘sözde bilimsel’ diyagramlarla doludur. Sayfalarda banyo yaparken tasvir edilmiş birçok kadın resmi var.

Metin yaklaşık 35 bin kelimeden oluşuyor ve sadece kelimeler değil, harflerin kendileri de bilinmiyor.

Kitabı kimin, neden yazdığını kimse bilmiyor. Dünyanın en güzel kod çözücülerinden biri olan evli çift William ve Elizebeth Friedman bile bu kitabın gizemini çözemedi. William ölüm döşeğindeyken bu dilin var olmayan bir dil olduğunu, mevcut herhangi bir dile dayanmadığını söyledi.

Zamanla çoğalan metin için tuhaf teoriler. Voynich bir keresinde şöyle demişti: “Zamanı geldiğinde, Orta Çağ’ın kara büyüsünün 20. yüzyıl biliminin çok ilerisindeki keşiflerden oluştuğunu dünyaya kanıtlayacağım.” dedi. Görünüşe göre zaman hiç gelmedi.

4. Dorabella şifresi

Çözülemeyen başka bir kod da Edward Elgar ile ilgilidir. Dorabella Kodu, adını Elgar’ın arkadaşı Dora Penny’den almıştır. Bir dizi tuhaf karakterden oluşan bu şifreyi bazı kişiler kırdığını iddia etti ancak hiçbiri netlik kazanmadı.

Avustralya’daki Central Queensland Üniversitesi’nden Tim S. Roberts, şifreyi kendisinin çözdüğünü ve kodun şu şekilde olduğunu iddia etti;

“Bej yabani otlar artık içine gömülmüş durumda. Saf aptallık. Yatak!’

Senin için bir şey ifade ediyor mu?

5. Feynman şifreleri

1987’de Chris Cole adında bir adam bir kriptografi haber kanalına üç kod gönderdi. Anlattığına göre Dr. Richard Feynman, California Üniversitesi’nde yüksek lisans öğrencisiyken şifreleri ona göstermişti. İlk şifre aslında bir kullanıcı tarafından sadece bir günde çözüldü, ancak diğer ikisi bugün hala çözülmedi.

6. Kripto şifrelerinin dördüncüsü

Şehrin ortasında duran bu şifrenin bir kısmı hala çözülmedi. Krytpos, sanatçı Jim Sanborn tarafından yapıldı ve 1990 yılında Langley’in arazisine kuruldu. Sonraki yıllarda, modülün dört kod bölümünden üçü kırıldı. Gözden geçirenler, parolanın her zaman yansıyan ışığın etkisiyle değiştiğini savunuyorlar. Ayrıca kafa karıştırıcı hale getirmek için birçok yazım hatası içeriyor.

Şifresi çözülen kısımlar, eski CIA lideri William Webster’a atıfta bulunuyor ve King Tut’un mezarının hikayesini anlatıyor. İlk üç bölüm, dördüncüyü çözmek için bir ipucu sağlar. Metindeki Berlin, saat ve kuzeydoğu gibi kelimeler deşifre edilebilmiştir.

7. Tamam, davayı kapat

1948’de Avustralya’da Somerton Sahili’nde bir adam ölü bulundu. Takım elbisesi giymişti ve yakasında bir sigara vardı. Olaya kaç yetkili bakarsa baksın bu cinayeti kimse çözemedi.

Polis, ölen adamın kim olduğunu ve hatta nasıl öldüğünü bulamadı. Bazı insanlar, nadir bulunan bir zehrin vücudunda iz bırakmadan metabolize edildiğini iddia etti. Merhumun alışılmadık derecede güçlü baldır kasları vardı. Bulunan tek ipucu, bazı kıyafetlerinin üzerinde “Keane” yazan bir etiketti. Araştırıldı ama kıyafetlerin hiçbiri bu markadan yapılmadı. Etiketler, kasıtlı olarak oraya yerleştirilmiş bir aldatmacaydı.

Dava kapanmadan kısa bir süre önce, adamın pantolonunun küçük cebinde bir kağıt parçası bulundu. Gazetenin üzerinde Farsça ‘bitti’ anlamına gelen ‘tamám shud’ yazıyordu.

Bu kelime Ömer Hayyám’ın Rubáiyát’ının birçok çevirisinde geçmektedir. Kitabın arka kapağında bir telefon numarası ve belli belirsiz bir karakter dizisi bulundu.

Bu karakter dizisi asla deşifre edilmedi. Telefon numarası da hiçbir yere gitmedi.

Polis, bu gizemli karakter dizisini ultraviyole ışığın altına yerleştirerek daha fazla harf ortaya çıkardı, ancak bir dosyaya ulaşamadı. Garip bir biçimde, hiç kimse Rubaiyat’ın ölü adamın vücudunda bulunan baskıyla eşleşen başka bir kopyasını bulamadı.

8. Ricky McCormick’in notları

Muhtemel bir cinayet kurbanı olan Ricky McCormick’in cesedi Haziran 1999’da bulunduğunda, yetkililer pantolonunun ceplerinde çözülemeyen bir dizi harften oluşan el yazısıyla yazılmış iki not buldular.

McCormick’in okuma yazma bilmediği biliniyordu. Annesi Frankie Sparks, “Yazabileceği tek şey adıydı” dedi. dedi. Ancak yetkililer, notların anlamsız karalamalar olduğuna inanmadı. Yasadışı faaliyetlerle ilgili olduğu iddia edilen bağlantılar ve ölümünü çevreleyen gizemli koşullar nedeniyle, birçok kişi hala ölümünün faili meçhul bir cinayet olduğuna inanıyor. Kağıda yazılanlar asla deşifre edilmedi.

Bu gizemli şifreler hakkındaki teorileriniz neler?

onikisubatajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu