Haber

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya: Kayan kütlenin hacmi 10 milyon metreküp

Erzincan’ın İliç ilçesine bağlı bir bölgede meydana gelen heyelan sonucu 9 çalışan toprak altında kaldı.

Kayıp çalışanları bulmak için arama kurtarma çalışmaları devam ederken, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya da bölgeye gelerek incelemelerde bulundu.

Bakan Yerlikaya yetkililerden bilgi aldıktan sonra basın mensuplarına şunları söyledi: açıklamalarda bulundu.

Bakan Yerlikaya, 13 Şubat Salı günü saat 14.28’de Erzincan’ın İliç ilçesindeki madende heyelan meydana geldiğini hatırlattı.

Kayan kütlenin toplam hacmi şu anda 10 milyon metreküp olarak hesaplanıyor: yaklaşık 800 metre hareket etti

Ali Yerlikaya, cevherin bulunduğu yığın liçi alanından itibaren yamaçta önce kayarak, ardından çok hızlı bir şekilde akarak kütle hareketi oluştuğunu belirtti.

Bakan Yerlikaya, “Hareket yaklaşık 200 metre yüksekliğindeki bir yamaç boyunca gerçekleşti. Kayan kütlenin toplam hacminin şu anda 10 milyon metreküp olduğu, bu kütlenin yaklaşık 800 metre hareket ettiği ve ortalama hareket hızının ise yılda 10 metre olduğu tahmin ediliyor.” ikinci.”söz konusu.

İşçilere yönelik arama kurtarma çalışmaları hız kesmeden devam ediyor

İlk tespitlere göre 9 personelin kayan kütlenin altında kaldığını ve arama kurtarma çalışmalarının aralıksız devam ettiğini belirten Yerlikaya, şöyle konuştu:

“Olayın yaşandığı ilk dakikalardan itibaren bölgeye Erzincan, Erzurum, Sivas, Tunceli, İl AFAD müdürleri, Sivas, Erzurum, Rize ve Diyarbakır birlik müdürleri görevlendirildi. Olayın ardından İçişleri, Güç ve Olağan Bakan Yardımcılarımız görevlendirildi. Kaynaklar, Erzincan ve Sivas Valilerinin, sahadaki çalışmaları koordine edeceklerini ifade ederek, “Erzincan Belediye Başkanımız, Cumhuriyet Başsavcılığımız, kaymakamlarımız, il jandarma komutanımız, il emniyet amirimiz, genel müdürümüz ve ilgili kurum ve daire başkanlarımız ve kuruluşların her biri buraya geldi.”

“Kaymayı izlemek ve enkaz altındaki kişi ve araçları tespit etmek amacıyla taşınabilir takip sistemleri ve yer radarı gibi ekipmanlar kuruldu.”

Bölgede çalışan personel sayısı hakkında bilgi veren Yerlikaya, şunları söyledi:

“Şu anda bölgede AFAD, JAK, TSK, Emniyet Genel Müdürlüğü, madenciler ve sivil toplum kuruluşlarından oluşan 339’u arama kurtarma görevlisi olmak üzere toplam 827 işçi çalışıyor. Ayrıca 562 araç, 5 drone da bulunuyor. 2 adet kimyasal, biyolojik, radyoaktif ve nükleer araç yani KBRN dediğimiz araçlar. 5 adet metale duyarlı radar cihazı ve 5 adet kurtarma köpeği ile arama kurtarma çalışmalarımız devam ediyor. Gelebilecek yeni bir kaymanın izlenmesi ve enkaz altındaki kişi ve araçların tespit edilmesi amacıyla bölgede dekontaminasyon ve taşınabilir adaptasyon tırları görevlendirildi.AFAD uyumluluğunda üniversitelerimizden bilim insanları daha önceki ve güncel haritaları kullanarak stabil alanları belirliyor. Yapılacak çalışmalarda bölgedeki hareketlerin tarihsel davranışı uydu radar bilgilerinden incelenerek olası riskli alanlar belirlenmektedir. “Ayrıca gece boyunca arama kurtarma çalışmalarının sürdürülebilmesi için bölgede 40 jeneratör ve 40 aydınlatma kulesi bulunuyor.”

“Madencilerimize, Erzincan’a ve milletimize geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.”

Bakan Yerlikaya, arama kurtarma çalışmalarının aralıksız devam edeceğini belirterek, “Madencilerimize, Erzincan’a ve milletimize geçmiş olsun dileklerimizi iletmek istiyoruz. Buradan milletimize güzel haberler gelmesi en büyük duamız olacaktır.”İfadelerini kullandı.

samandagajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu