Ekonomi

Almanya resesyona giriyor

Avrupa ekonomisinin lokomotifi Almanya resesyona girdi.

Almanya’nın 2023’ün ilk çeyreğine ilişkin GSYİH verilerindeki son okuma, yüzde 0,3 daralma olarak revize edildi. Bir önceki okumada ülke ekonomisinin GSYİH’sında bir değişiklik olmadığı belirtilmişti.

Ülke ekonomisi ilk çeyrekte kaydedilen çeyreğe göre yüzde 0,3 küçülme ile resesyona girdi. 2022’nin son çeyreğinde Alman ekonomisi çeyreklik bazda yüzde 0,5 küçüldü.

Göstergeler de ivme kaybına işaret ediyor

Ülkenin ilk çeyreğine ilişkin veriler olumsuz revize edilirken, son anketler de ekonomik görünümde kötüleşmeye işaret etti.

Almanya’da iş görünümü, imalat branşındaki talep eksikliği nedeniyle Ekim ayından bu yana ilk kez geriledi. Ifo beklenti göstergesi Mayıs ayında 91,7’den 88,6’ya düştü.

Öte yandan, Alman Sanayi ve Ticaret Odaları Birliği’nin (DIHK) yaptığı başka bir anket, ivme eksikliğine ve belirsiz bir görünüme işaret etti.

Avrupa Merkez Bankası’nın faiz artırımları kıtanın en büyük ekonomisini de olumsuz etkiliyor. Banka, enflasyonu yüzde 2’lik hedef düzeyine getirmek için Temmuz ayından bu yana faiz oranlarını 375 baz puan artırırken, yetkililer zamların henüz bitmediğinin altını çiziyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu