Ekonomi

Sudan’da 1,5 milyondan fazla kişi evini terk etti

Uluslararası Göç Örgütü (IOM), Sudan’da ordu ile Hızlı Destek Güçleri (HDK) arasında çıkan çatışmaların ardından evlerini terk edenlerin sayısının 1,6 milyonu geçtiğini açıkladı.

IOM’nin yayınladığı rapora göre, son 6 haftada 1,2 milyon kişi ülke içinde çatışmalar ve inançsızlık nedeniyle yerinden olurken, 425 bin kişi komşu ülkelere sığındı.

Hartum yüzde 69 ile en yüksek firar sayısına sahipken, onu yüzde 20 ile Batı Darfur izledi.

Mısır, Libya, Çad, Orta Afrika Cumhuriyeti, Güney Sudan ve Etiyopya’ya kaçanların yüzde altmış dördü Sudanlı, yüzde 36’sı yabancılar ve geri dönenlerdi. En fazla transit geçiş yapılan ülkeler ise Mısır, Çad ve Güney Sudan olarak kaydedildi.

Çatışmalardan dolayı insani yardımın aksadığı ülkede acil gıda, barınma ve sağlık malzemesi ihtiyacı var.

DSÖ’ye göre 850 kişi öldü

Çatışan taraflar, yeniden ateşkes ilan edilmesine rağmen farklı bölgelerde çatışmaya devam ediyor.

Ordu, bir zamanlar desteklediği ancak bağımsız ve paralel bir ordu gibi davrandığı için tehdit olarak gördüğü HDK’nın 2 yıl içinde orduya tamamen entegre olmasını istedi ve söz, HDK’nın bunu kabul edebileceğini açıklamasıyla başladı. sivil bir hükümetten sonraki yaklaşık 10 yılı kapsayan bir dönem. Savaş ve tırmanan gerilim, 15 Nisan sabahı başkent Hartum ve çeşitli kentlerde taraflar arasında silahlı çatışmaya dönüştü.

2019 yılında darbeyle devrilen Devlet Başkanı Ömer El Beşir döneminde Darfur’da isyancılara karşı mücadele etmek, sınırları korumak ve düzeni sağlamak amacıyla milis yapılanması şeklinde oluşturulan HDK, on binlerce üye.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Sudan’da devam eden çatışmalar nedeniyle 850 kişinin hayatını kaybettiğini, 5 bin 500 kişinin de yaralandığını bildirdi.

karamursel-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu