Haber

İsrail’de iki emekli asker, hükümetin yargı düzenlemesini protesto etmek için bir hurda tank çaldı.

İsrail’de iki emekli asker, hükümetin yargının yetkilerini kısıtlayan düzenlemesini protesto etmek için işgal altındaki Golan Tepeleri’nden bir hurda tank çalarak üzerine “demokrasi” yazdı.

İsrail polisinden yapılan yazılı açıklamaya göre, işgal altındaki Golan Tepeleri’ndeki Altı Gün Savaşları anma alanından bir hurda tankının çalındığına dair ihbar geldi.

Polis ekiplerinin ihbarın yapıldığı alanın yakınında bir kamyona yüklenmiş halde bulduğu tankın, izinsiz olarak “protesto amaçlı çalındığının tespit edildiği” bildirildi.

Tankın yüklendiği TIR’ı kullanan şahısların ifadelerinin alınmak üzere polis merkezine götürüldüğü belirtildi.

İsrail polisinin yayınladığı fotoğraflarda, tankın arkasında İbranice “demokrasi” yazıldığı ve tankın üzerine İsrail bağımsızlık ilanının asıldığı paylaşıldı.

İsrail basınında yer alan haberlere göre, harekete geçen 68 ve 67 yaşlarındaki iki emekli İsrail askeri, tankı bir kamyona yükleyerek yaklaşık 40 kilometre taşıdı.

Eylemi gerçekleştiren kişilerin İsrail’de 1973 savaşında zırhlı birliklerde görev yapan emekli iki asker olduğu kaydedildi.

-Netanyahu hükümetinin “yargı reformu”

Başbakan Binyamin Netanyahu liderliğindeki hükümetin Adalet Bakanı Yariv Levin, 5 Ocak’ta Yüksek Mahkeme’nin yetkilerini sınırlayacak ve yargının yargıçların seçimi üzerindeki etkisini azaltacak bir yasa planladıklarını açıklamıştı.

Koalisyon hükümetinin yargının bazı yetkilerini Meclis’e devretme yönündeki saldırıları, hükümet ile Yargıtay başta olmak üzere İsrail yargısı arasında gerginliğe neden oldu.

Ülkedeki en yüksek yargı mercii olarak görev yapan Yargıtay, Meclis’in çıkardığı yasaları “yarı anayasal” sayılan “temel yasalara” aykırı gördüğü hallerde bozma yetkisine sahiptir.

Netanyahu hükümeti tarafından açıklanan yargı düzenlemesi, Yüksek Mahkeme’nin Meclis’ten geçen yasaları bozma yetkisinin kaldırılmasını ve yargıç atama yetkisine sahip Atama Komisyonu’nun üye sayısının hükümet lehine değiştirilmesini içeriyor.

İsrail Başsavcısı Gali Baharav-Miara, hükümetin yargı düzenlemesine yönelik itirazlarını yazılı olarak ileterek, kaygılarının “kuvvetler ayrılığı, yargı bağımsızlığı ve bireysel hakların korunması” üzerinde yoğunlaştığını belirtti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu