Haber

İsrail Başbakanı Netanyahu Hamas’ın ateşkes teklifini reddetti

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları 5. ayında da devam ederken ateşkes umutları bir kez daha suya düştü. İsrail Başbakanı Netanyahu, Hamas’ın her biri 45 gün sürecek olan üç aşamalı esir değişimi ve ateşkes önerisini reddetti.

NETANYAHU HAMAS’IN ateşkes teklifini reddetti

Netanyahu, orduya Gazze’de yerinden edilmiş Filistinlilerin sığındığı Refah bölgesine yönelik saldırı hazırlığı emri verdiklerini duyurdu. Netanyahu, “Zafere ulaşacağız. Bu yıllar içinde değil, aylar içinde olacak. Tam bir zaferden başka seçenek yok. Blinken’e (ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken) söyledim; İsrail ordusu olmaya devam edecek” dedi. Gazze’de faaliyet gösteriyor. Güvenliği yalnızca İsrail ordusu sağlayabilir.” dedi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu

HER BİRİ 45 GÜN SÜRECEK ÜÇ AŞAMA GÜÇ DEĞİŞİMİ VE ateşkes

İngiliz haber ajansı Reuters, Katarlı ve Mısırlı arabulucuların gönderdiği teklife yanıt niteliğindeki Hamas’ın önerisine ilişkin taslak belgeye ulaştı. Reuters’in haberine göre Hamas, her biri 45 gün sürecek olan üç aşamalı bir esir değişimi ve ateşkes önerdi.

Bu dönemde Gazze’deki rehineler Filistinli mahkumlarla değiştirilecek, Gazze’nin yeniden inşasına başlanacak, İsrail güçleri Gazze Şeridi’nden tamamen çekilecek, ceset ve kalıntılar takas edilecek. Müzakerelere yakın bir kaynak, Hamas’ın karşı teklifinin “başlangıçta kalıcı bir ateşkes garantisi gerektirmediğini, ancak son rehineler serbest bırakılmadan önce ateşkes sırasında savaşı sona erdirecek bir anlaşma yapılması gerektiğini” söyledi.

İSRAİL 1. AŞAMADA ASKERLERİNİ NÜFUSUN YÜKSEK YERLERDEN ÇEKECEK

Belgeye göre, ilk 45 günlük aşamada İsrail hapishanelerindeki Filistinli kadın ve çocukların serbest bırakılması karşılığında Gazze’deki tüm İsrailli kadın rehineler, 19 yaşın altındaki erkekler, yaşlılar ve hastalar serbest bırakılacak. İsrail ayrıca ilk aşamada askerlerini nüfusun yoğun olduğu bölgelerden çekecek.

2. AŞAMADA KARŞILIKLI OPERASYONLAR SONLANACAK VE İSRAİL GAZZE ŞERİTİNDEN ÇEKİLECEK.

İkinci adımın uygulanması, taraflar “karşılıklı askeri operasyonların sona erdirilmesi ve tam sükunete dönüş gereklilikleri konusunda dolaylı müzakereler” sonuçlanmadan başlamayacak. İkinci aşama, geri kalan erkek rehinelerin serbest bırakılmasını ve “İsrail güçlerinin Gazze Şeridi’nin tüm bölgelerinin sınırlarının ötesine çekilmesini” içerecek.

3. AŞAMADA CENAZE VE KALINTILAR DEĞİŞTİRİLECEK

Üçüncü aşamada cesetler ve kalıntılar değiş tokuş edilecek. Ateşkes aynı zamanda Gazze’de açlık ve temel malzeme eksikliğiyle karşı karşıya kalan çaresiz sivillere gıda ve diğer yardım akışının artırılmasını da içerecek.

Hamas ortadan kaldırılıncaya kadar askerlerini Gazze’den çekmeyeceğini belirten İsrail yönetiminden henüz bir açıklama gelmedi.

KATAR, HAMAS’IN ANLAŞMAYA OLUMLU CEVAP VERDİĞİNİ AÇIKLADI

Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdulrahman Al Sani, dün ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile düzenlediği ortak basın toplantısında, Hamas’ın İsrail ile yeni bir esir değişimi anlaşması yapılması teklifine olumlu yanıt verdiğini duyurdu. Al Thani, “Hamas’ın teklifle ilgili bazı yorumları vardı ancak genel olarak olumlu olduğunu söyleyebiliriz.” dedi. Al Thani, anlaşma konusunda iyimser olduklarını ve Hamas’ın cevabının İsrail’e iletildiğini belirtti.

İSRAİL’İN GAZZE’DEKİ İŞGALİNDE SON DURUM

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları, “Filistinlilere ve Mescid-i Aksa başta olmak üzere kutsal değerlere yönelik sürekli ihlallere yanıt vermek” gerekçesiyle 7 Ekim 2023’te İsrail’e kapsamlı bir saldırı başlattı. ” İsrail, 7 Ekim’deki saldırılarda 1.200 İsraillinin öldüğünü, 5.132 kişinin de yaralandığını açıkladı.

CAN KAYBI MUHTEŞEM

İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda en az 12 bini çocuk, 8 bin 190’ı kadın olmak üzere 27 bin 708 Filistinli öldürüldü, 67 bin 147 kişi de yaralandı. Enkaz altında hâlâ binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastaneler ve eğitim kurumları da hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor. İsrail ordusu, Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarının başladığı 7 Ekim’den bu yana 226’sı toprak işgali sürecinde olmak üzere 563 askerinin öldürüldüğünü açıkladı.

Çatışmada 24 Kasım 2023’te 4 gün verilen ve daha sonra 3 gün daha uzatılan “insani mola” sırasında 81 İsrailli ve 240 Filistinli tutuklu karşılıklı olarak serbest bırakıldı. Öte yandan İsrail binlerce Filistinliyi gözaltına almaya ve hapsetmeye devam etti. İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te İsrail güçlerinin ve yasadışı Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 7 Ekim 2023’ten bu yana 383 Filistinli hayatını kaybetti. İsrail ordusu ile Hizbullah Hareketi arasında 8 Ekim 2023’ten bu yana yaşanan çatışmalarda 184 Hizbullah üyesi, 6 Emel Hareketi üyesi, 30 Lübnanlı sivil, 6 İsrailli sivil ve 10 İsrail askeri öldürüldü.

haberpazar.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu