Ekonomi

Erdoğan: 10 Mart’ta seçim kararı alacağız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı’nın ardından açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybedenlerin sayısının 46 bin 104 olduğunu açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Deprem bölgesindeki 11 ilde yıkılan, acil hasarlı ve ağır hasarlı bina sayısı 230 bine, bu bölgelerdeki bağımsız bölüm sayısı ise 645 bine ulaşıyor.” söz konusu.

“3 bin konteynerden oluşan çarşılar kuruyoruz”

Deprem bölgesinde bugüne kadar 6 bin fasılalı işyeri kurulduğunu belirten Erdoğan, “3 bin konteynerden oluşan çarşıları da kuruyoruz” dedi. sözlerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, deprem bölgesindeki işletmelerin KOSGEB’e olan 2023 borçları ile afette hayatını kaybeden işletmecilerin tüm borçlarının silindiğini bildirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugüne kadar 1 milyon 61 bini aşkın depremzedeye hane başına 10 bin lira acil yardım ödendiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Esnafımıza yarısı Hazine tarafından ödenecek 60 ay vadeli, yüzde 7,5 faizle 250 bin liraya varan kredi veriyoruz” dedi. dedi.

“488 bin yeni konut yapıp vatandaşlarımıza teslim edeceğiz”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, deprem bölgesinde 405 bin konut, 83 bin köy konutu olmak üzere toplam 488 bin yeni konutun mevcut planlamaya göre yapılarak vatandaşa teslim edileceğini bildirdi.

Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Hedefimiz önümüzdeki 2 ayda 244 bin konut ve 75 bin köy evinin inşaatına başlamak. Bunların yaklaşık 22 bininin inşaatına başlandı. Yaklaşık 164 bin orta hasarlı bağımsız bölümü de ilave etmek için çalışmalara başlıyoruz. 40 bin bina Deprem bölgesindeki şehirlerimizde hayat normale dönmeden durmaya başlıyoruz. Dinlenmek yasak.”

“Tüm vatandaşlarımı eski ve riskli binalarını geri dönüşüme davet ediyorum”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Tüm vatandaşlarımı bir kez daha 6 Şubat acısını bir daha yaşamamak için eski ve riskli binalarını kentsel dönüşüme kazandırmaya çağırıyorum.” söz konusu.

Erdoğan şunları söyledi:

“Kentsel dönüşüm projelerini hızlandırmak için önümüzdeki günlerde uzun vadeli, sübvansiyonlu bir mali yönetim uyguluyoruz. İstanbul başta olmak üzere ülkemizde 6,5 milyon yapının acilen dönüştürülmesi gerçeğiyle karşı karşıya kalırken, bu yükün de siyasi hesaplarla süreci geciktirmek çok ağırdır.”

“Tüm şehirlerimizde medeniyet ve kültür değerleriyle bir bütün olarak ayağa kalkmak boynumuzun borcudur”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Afet kanunundan, afet yönetiminin kurumsal yapısının güçlendirilmesine kadar pek çok alanda yapacağımız çalışmaların hazırlıklarına başladık.” terimleri kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Depremde yıkılanlarla birlikte tüm şehirlerimizde medeniyet ve kültür değerleriyle bir bütün olarak ayağa kalkmak boynumuzun borcudur.”

“Fay hatları, dere yatakları ve heyelanlı bölgelerde yapılaşma dönemi bitti.” Erdoğan şunları söyledi:

Sorumluluklarını yerine getirmeyen kurumları sorumlu tutmayı görev biliyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye, boşa geçen zamana, enerji israfına, oyalanmaya tahammülü yok. Onun için Türkiye için hemen şimdi diyoruz. Türkiye’nin güçlü bir hükümete, bu felaketlerin yaralarını saracak ve doğrudan doğruya saracak siyasi iradeye ihtiyacı var.” ve dolaylı etkiler. buna ihtiyacı var.” söz konusu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Anayasa’nın bize verdiği yetkiye dayanarak 10 Mart Cuma günü alacağımız seçim kararının ertesi gün Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla süreci başlatıyoruz. ” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ikamet veya seçmen kaydı değiştiren depremzedelerin hak ve imkanlardan mahrum kalmaması için Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi yayınlanacağını söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu