Haber

Bursa’da gündem 14 Mayıs: ‘1950 seçimlerine benziyor’

Pelin Akdemir

BURSA – Seçimlere 4 gün kala milletvekili adayları seçim çalışmalarına devam ediyor. YETER PARTİ Bursa 1. Bölge 2.’si adayı Sevinç Atabay, 9 Mayıs Salı günü Mustafakemalpaşa ilçesindeydi. Atabay’ın ilçedeki esnaf ziyaretlerine eşlik ettik.

Atabay’ı en sıkıntılı ve yanlış anlaşılan esnaf yapan konulardan biri de ekonomiydi. Atabay, esnafa, “Bu ülkenin aydınlık günlere gelmesine az kaldı” dedi.

Seyde Çakmak bir şalvar dükkanı sahibi ve burada yöresel şalvar dikiyor.

İLÇEDE 81 BİN 368 KİŞİ OY OY VERECEK

Şehir merkezine 88 kilometre uzaklıktaki Mustafakemalpaşa’ya gitmek için Başaran Mahallesi’nden Sinan Ateş’in komşusunun aracıyla şehir meydanından yola çıkıyoruz. Merkez Osmangazi ile Nilüfer ve Karacabey ilçelerini geçtikten sonra ilçe merkezine gelerek bir buçuk saatlik yolculuğumuzu tamamladık.

İlçenin içinden geçen Kirmasti Deresi’nin ardından 24 Aralık 1922’de alınan kararla adını Mustafakemalpaşa olarak değiştiren, 110 kırsal alan ve 21 merkez ilçenin bulunduğu ilçede 81 bin 368 kişi oy kullanacak. 2018 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ilçe halkı ‘%53,70 Recep Tayyip Erdoğan, %28,54 Muharrem İnce, %15,71 Meral Akşener’ dedi. Milletvekili seçimlerinde oyların yüzde 54,87’sini Cumhur İttifakı, yüzde 42,62’sini Millet İttifakı aldı. Bunun yüzde 18.76’sı GÜZEL Parti’ye aitti.

Sevinç Atabay ve partililerin esnaf ziyareti saat 11.00’de başladı. Partinin Eğitim Politikaları Genel Başkan Yardımcısı Atabay, uzun yıllar en çok dikkati esnafın isimlerine çekti. 70 yaşındaki Seyde Çakmak ile 93 yaşındaki Hamdi Büyükşekerci’nin dükkânları da ziyaret edilen yerler arasında yer aldı.

‘ÇOK AZ KALDI’

Kumaşçı dükkanı olan Seyde Çakmak, köylerde kadınlara şalvar dikiyor. Önümüzdeki günlerde 43 tane daha ekecek. Eşinin YETERLİ Partili, kendisinin ise CHP’li olduğunu söyleyen Çakmak, siyah başörtüsünü göstererek, “Kapalıyken bir başka oluyorlar. Önemli değil. Babam Atatürkçü. Babamın bir vasiyeti var; ‘Önce Atatürk’e duâ edeceksin, sonra bana duâ edeceksin’ derdi. Sana resmimi göstereyim. Ben yürürken İstanbul sallanıyordu. Buraya geldim ve CHP’li olduğumuzu anladılar. Beni 5 yıl ağlattılar. Her Cuma günü ellerinde kağıtla dükkanımı kapatmaya geliyorlar, içeri almıyorum” dedi.

Çakmak’ın elini tutan Atabay, “Çok az kaldı. Atatürk ne diyor? ‘Hayatımda hiç karamsar olmadım. Önümdeki engelleri kaldırdım.’ Bu ülkenin aydınlık günlere gelmesine az kaldı” yanıtını verdi.

‘TABLO HATASİ 2,5 PUAN KAYBETTİ’

Yaklaşık 1,5 saat süren esnaf ziyaretinin ardından Kirmasti Deresi yanında kahve molası verdiğimiz çay bahçesinde GÜZEL Parti İlçe Başkanı Tevfik Demir ile seçimleri konuştuk. İlçede yüzde 26 oy almayı beklediklerini söyleyen Demir, gerekçesini şöyle anlattı: “Genel merkezimizin yaptığı anketlerde yüzde 29.4’tük ama ilçede yüzde 2.5 oy kaybettik. Başkanın masadan kalkıp oturması olay teşkilatlarımızı olumsuz etkiledi” dedi.

Demir, “Biz milliyetçi, muhafazakar bir ilçeyiz. Orta sağ dediğimiz seçmenimiz var. Maalesef köylerimiz boş. Kırsal mahallelerimizde 55 yaş üstü insanlar var. Köylerde 7 bin 500 liralık emekli maaşını kabul eden bir kitle var” dedi.

Seçim sonucunu değerlendiren Demir, cumhurbaşkanlığını Kemal Kılıçdaroğlu’nun alacağını söyledi. Milletvekilliği seçimleri için ‘belirsiz’ tabirini kullandı.

93 yaşındaki Hamdi Büyükşekerci, 1947’den beri esnaflık yapıyor.

‘KILIÇDAROĞLU YÜZDE 56’YI ALDI’

Ankara’da silahlı saldırıda şehit olan Sinan Ateş için saat 14.00 sıralarında ilçede lokma dökülecekti. Bu nedenle İtfaiye Meydanı’na doğru yürümeye başladık. Dört yolu geçerek ilk girdiğimiz dükkan, Hamdi Büyükşekerci’nin tarihi kahvecisi oldu.

93 yaşındaki Hamdi Büyükşekerci’nin dükkanına girdiğimizde dolabın ve tavanın ortasına bırakılmış tarihi fotoğraflar karşıladı bizi. Dükkanı 1947’den beri işleten Büyükşekerci, “Ülkemize hayırlı olsun. Bu seçim 1950 seçimlerine benziyor” dedi.

Sevinç Atabay’ın ziyaretlerinde CHP’nin 1. Bölge 1. Olağan Adayı Prof. Dr. Kayıhan Pala ile görüşerek selam verdi.

İtfaiye Meydanı’na yaklaştığımızda CHP’nin 1. Bölge 1. Olağan Adayı Prof. Dr. Kayıhan Pala ve partililerle karşılaştık. Saat 14.00’e yaklaşırken lokma dökülecek alana geldik. Mantı başlamadan önce CHP İlçe Başkanı Tandoğan Kuru ile seçim hakkında konuştuk. Kemal Kılıçdaroğlu’nun yüzde 56 oyla seçimi kazanacağını söyleyen Kuru, milletvekilliği seçimi için tam sözlerini söyleyemedi: “Meclis seçimlerinde oy oranımız yüzde 26 gibi görünüyor. Bu bir başarı mı? Tabii ki değil. Ekonominin çöktüğü, insanların eve ekmek götüremeyecek durumda olduğu bugün yüzde 35 oranında iktidar konuşuluyorsa burada başka bir sorun var” dedi.

Daha sonra Sinan Ateş için dökülen lokmaları yemek için standa yanaştık ama Ateş’in ‘Göktürkler’ kitabını dağıtan 3 kişi gözaltına alındı. Esnaf ziyareti ile başlayan gün, gözaltına alınanların takibe dönüştü.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu