Ekonomi

AB’nin Rus petrol ürünlerine uyguladığı ambargo ve tavan fiyat uygulaması yürürlüğe girdi

AB ülkeleri tarafından geçtiğimiz yıl haziran ayında kabul edilen Rusya’dan deniz yoluyla taşınan rafine petrol ürünlerinin ithalatına yönelik yasağı içeren yaptırım, 8 aylık geçiş döneminin sona ermesiyle bugün yürürlüğe girdi.

Buna göre AB ülkeleri artık Rusya’dan motorin ve akaryakıt (fuel-oil) gibi çeşitli rafineri petrol ürünleri satın almayacak.

5 Şubat’tan önce satılan ve gemilere yüklenen petrol eserleri, 55 günlük geçiş döneminde yeni kısıtlamalardan etkilenmeyecek. Bu petrol eserlerinin nihai varış noktalarına 1 Nisan’a kadar ulaşması gerekecek ve tankerlerin yüklerini boşaltmaları gerekecek.

AB ve G7 ülkeleri, Rusya’nın üçüncü ülkelere rafine petrol ürünleri ihracatına da kısıtlamalar getirdi.

Bu çerçevede Batılı ülkeler Rusya’ya katma değeri yüksek ve değeri düşük rafineri ürünleri olmak üzere iki farklı tavan fiyat uygulayacak. Ham petrolden ucuz, ham petrolden pahalı rafineri ürünleri burada iki sınıfa ayrıldı.

Rus motorini ve gazyağı için varil başına 100 dolar, daha ucuz sıvı yakıtlar ve açık renkli petrol ürünleri için varil başına 45 dolar tavan fiyat uygulandı.

Böylece AB şirketleri, söz konusu işin belirlenen tavan fiyatın altında satılması halinde Rusya’dan üçüncü ülkelere rafineri petrol ürünleri ihracatı için nakliye, sigorta ve finansman gibi çeşitli hizmetleri sağlayabilecek.

Daha önce petrol yasaklandı ve tavan fiyat getirildi.

AB ülkelerinin Rusya’dan deniz yoluyla taşınan petrolün ithalat yasağı ve varil başına 60 dolar tavan fiyatı uygulamasına 5 Aralık’ta başlandı.

Bu kapsamda, Rus petrolünün üçüncü ülkelere belirlenen fiyatın üzerinde bir fiyattan satılması halinde, G7 ve AB ülkelerindeki şirketler; Bu petrole nakliye, sigorta ve komisyonculuk gibi çeşitli hizmetler veremez. Bu hizmetlerin sağlanabilmesi için Rus petrolünün tavan fiyatın altında işlenmesi gerekiyor.

bornova-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu