Asrın faciasının üzerinden 6 ay geçti… 411 kişinin yaşamını yitirdiği 6 binadan geriye boşluk kaldı.
Asrın faciasının üzerinden 6 ay geçti… 411 kişinin yaşamını yitirdiği 6 binadan geriye boşluk kaldı.
Depremin vurduğu Diyarbakır’da 6 ayda neler değişti?
DİYARBAKIR – 6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli depremden etkilenen Diyarbakır’da depremzedeler için seferber olduk. Bir yandan konteyner kent kurulurken diğer yandan kalıcı konutlar için hızla harekete geçildi. Enkaz bölgelerinde 411 kişinin mezar olduğu 6 binanın son hali havadan görüntülendi.
6 Şubat günü saat 04:17’yi gösterdiğinde Türkiye, Kahramanmaraş merkezli yıkıcı sarsıntılarla uyandı. 11 ili doğrudan etkileyen deprem Diyarbakır’da da yıkıma neden oldu. ‘Yüzyılın felaketi’ olarak nitelendirilen depremde, Yenişehir ilçesindeki Galeria Kompleksi’nde 89 kişi, Sözel Apartmanı’nda 48 kişi, Bağlar ilçesi Serin-2 Apartmanı’nda 77 kişi, Hisami Apartmanı’nda 99 kişi, 60 kişi hayatını kaybetti. Yoldaş Apartmanı ve Dündar Apartmanı’nda çöken binaların altında kalan 38 kişi hayatını kaybetti. Aynı gün saat 13.24’te Elbistan’da 7.6 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi. Deprem; Başta Gaziantep, Hatay, Osmaniye, Adıyaman, Şanlıurfa, Diyarbakır, Malatya ve Adana olmak üzere çevre illerde yoğun olarak hissedildi.
Barınak ihtiyacı ortadan kalktı
Depremin olduğu gece devlet görevlileri hemen bölgeye inerek arama-tarama-kurtarma çalışması yapmaya başladı. AFAD ekipleri, geçici barınma ihtiyacı olan vatandaşlar için çadır kent kurdu. Depremde evleri hasar gören vatandaşlar, Gençler ve Sporİlde Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü’nün hizmet binalarına yerleştirildi.
Binlerce vatandaş yaralandı, 411 kişi hayatını kaybetti
Arama kurtarma ekipleri enkaz alanlarındaki vatandaşların kurtarılması için günlerce ve günlerce kesintisiz olarak el ele çalıştı. Enkazdan çıkan yaralılar kentteki farklı hastanelere sevk edilirken, cansız bedenleri bulunan vatandaşlar, Adli Tıp Morguna kaldırıldıktan sonra Bağlar ilçesindeki Yeniköy Asri Mezarlığı’na defnedildi. Yıkılan 6 binada binlerce kişi yaralandı, 411 kişi hayatını kaybetti. Binlerce bina hasar gördü.
TOKİ binaları hız kesmeden devam ediyor
Depremin hemen ardından Bağlar ilçesine bağlı kırsal Oğlaklı Mahallesi’ndeki TOKİ konutlarının temeli, kentte düzenlenen ‘Temel Atma Töreni’ne Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla atıldı. Hız kesmeden ilerleyen TOKİ konutlarının inşaatı her geçen gün artıyor.
Depremin ardından kentteki enkaz kaldırma işlemlerini hızlı bir şekilde yürüten SMC Yıkım Kazı Sorumlusu Mustafa Çubuk, kentte yıkılan binaların moloz kaldırma işlemlerinin sorunsuz bir şekilde tamamlandığını belirtti.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, Valilik ve İl Emniyet Müdürlüğü koordinasyonunda ağır hasarlı binaları yıkmaya devam ettiklerini belirten Çubuk, “Ülkemiz 6 Şubat’a çok üzücü bir haberle uyandı. Diyarbakır da bunlardan biriydi. Diyarbakır’da 7 deprem oldu binamız çöktü 6’sı vatandaşımız 1’i boştu 411 vatandaşımızı bu yıkılan binalarda kaybettik Bu bölgede çöken binaların enkazını kaldırdık Diyarbakır’da yıkılan vilayetlerin ortasında yıkım çalışmaları uygun bir şekilde ilerliyor.Binalarımızı özenle ve özenle yıkıyoruz.Burada Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğümüz, Valiliğimiz, Emniyet Müdürlüğümüz seferber oldu, ve ağır hasarlı binaların yıkımını hep birlikte kısa sürede bitireceğiz.Çok hızlı bir şekilde yolumuza devam ediyoruz. Yıkılmayı bekleyen ağır hasarlı 400 binamız daha var. Gruplarımız farklı ilçelerde çalışmalarına devam etmektedir. En kısa sürede enkazı kaldıracağız” dedi.
Şu ana kadar yıkım çalışmalarının sorunsuz devam ettiğini belirten Çubuk, “Bakanlığımız şu anda kayalık Karacadağ bölgesinde TOKİ evleri yapıyor. Vatandaşlarımız mağdur olmasın diye çalışmalar çok hızlı ilerliyor. İnşallah vatandaşlarımız yerleşir. Bir an önce. Diyarbakır” Emniyetimizle, belediyelerimizle, örgütlü bir şekilde binalarımızı yıkıyoruz. Elimizden geldiğince tozun alınmasını engellemeye çalışıyoruz ama yine de toz olacak. İtfaiyemiz, her iki tarafta su tankerlerimiz ile sulama işlemlerini yapıyoruz. Enkazları uygun şekilde kaldırıyoruz. Şu ana kadar bir sıkıntımız olmadı. Diyarbakır çok hızlı ilerliyor” dedi.
Soruşturma devam ediyor
Öte yandan, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın kentteki depremde yıkılan binalardaki eksikliklerin tespitine ilişkin başlattığı soruşturmayı, Cumhuriyet savcı yardımcısı ve “Deprem Araştırma Bürosu”nda görev yapan üç savcı yürütüyor. “.
(MHI-RK-NSO-Y)